page contents

Zbijeg Hasana Nuhanovića – potresno svjedočanstvo o jednom vremenu

Avatar admin | Juli 5, 2017


U Kamernom teatru 55 u Sarajevu održana je promocija trećeg izdanja knjige “Zbijeg”, autora Hasana Nuhanovića, knjige koja svjedoči o tragičnom vremen, i situaciji u kojoj se 1992. godine našlo više od stotinu hiljada Bošnjaka na području Srebrenice, Vlasenice, odnosno Cerske, Nove Kasabe, Konjević-Polja, Žepe i Han Pijeska.

Novinar Emir Habul, direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović i njegov rođak i autor knjige Hasan Nuhanović su predstavili knjigu koja donosi potresna svjedočanstva o jednom vremenu i događajima koji su obilježili ne samo život autora, nego su ostavili neizbrisiv trag u modernoj istoriji.

Negiranje genocida

Ovo je knjiga o veličini ljudskosti koju u sebi nosimo, ali i poraznih primjera ljudskih slabosti, i ostaje kao neizbrisivo svjedočanstvo tog tragičnog vremena.

Hadžihafizbegović je na početku predstavljanja pozdravio tri gosta promocije: Jovana Divjaka, Nasera Orića i Avdu Huseinovića. No, pored njih bili su i Murat Tahirović, predsjednika Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Nazif Gljiva, Alema Kazazić, autor dokumentarni film u produkciji Federalne televizije – Zbijeg.

Dodao je da je roman Zbijeg malo remek-djelo prema kome je počela snimati igrani film režiserke Jasmile Žbanić, te naveo da je promocija ne slučajno održana sedam dana pred obilježavanje 22. godišnjice zločina u Srebrenici. Istakao je da posebno uznemiruje u Srebrenici promocija knjige o negiranju genocida autorice Ljiljane Bulatović, pratioca lika i djela Ratka Mladića, te nedavni napad na Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa.

Nuhanović je istakao da je prvo izdanje knjige objavljeno prije pet godina. Knjiga govori o događajima u regionu koji su prethodili julu 1995. godine, o kojim se, prema autorovom mišljenju malo zna.

Masovna ubistva

Masovne egzekucije u julu 1995. su zasjenile one događaje koji su prethodili tome. Masovna ubistva, silovanja, spaljena sela su bila i 1992-1993. godine.

Emir Habul je pojasnio da knjiga Zbijeg govori o dezorjentisanoj porodici kakvih je mnogo bilo u BiH. Habul ističe da je glad centralna tema ove knjige koja utiče na psihu i ljudske odnose i ponašanje. Nakon narativnog dijela, prikazan je dokumentarni film u produkciji Federalne televizije, Zbijeg.

(Oslobođenje)Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor