page contents

Zijah Sokolović obilježava 50 godina glumačkog rada: Moj oslonac je pozorište

Avatar dijalogin | Novembar 5, 2018


Jubilej će obilježiti nizom programa u nekoliko bh. gradova, od 5. do 10. novembra, a poseban program odvijat će se u Sarajevu gdje je sve počelo 1968. kada je odigrao prvu profesionalnu ulogu. Zijah Sokolović je ovom prilikom rekao da je želio da igrajući i praveći pozorište obilježi tih 50 godina, a direktor JU Centar za kulturu Općine Centar Armin Omerović izrazio zadovoljstvo saradnjom koju ova ustanova ima sa Sokolovićem.

“Mislim da je čovjekov život kao tramvaj, bilo gdje na svijetu, a možemo reći i da je moj više vezan za sarajevske tramvaje. Što bi rekli svaki tramvaj ima svoje krugove koje pravi. Čovjek je taj koji se nalazi u tom tramvaju i vozi se od stanice do stanice, od remize do remize. Svaki putnik u tom tramvaju se drži za mjesto koje mu drži ravnotežu dok tramvaj vozi. Ja sam se uhvatio za pozorište” rekao je Sokolović i tako se, kako kaže, drži čitav život.

Sokolović kaže da je igrajući predstavu “Glumac… je glumac … je glumac” godinama osjetio da publika drugačije reaguje na istu predstavu. On je naveo da je publika počela da reaguje površnije te je odlučio programom nazvanim “Lijevo Desno Glumac”, koji je i predstava i radionica, ponovo ovu predstavu približiti publici te ponovno potaći reakcije.

Govoreći i tome koliko ima glume u svakodnevnim životu i koliko je stvarnost dio pozorišta, Sokolović je okupljenim novinarima rekao da su i oni kao u predstavi . Oni su se obukli, našminkali, neki režiser ih je poslao. Također misle i o tome šta govore, rekavši da i oni imaju ulogu.

“Ne bavim se pozorištem da bih glumio, želim da igram da bih nešto rekao”, sažeo je ukratko Sokolović značaj pozorišta i ono što je za njega gluma.

U petak će Sokolović održati peformans “Glumačka šetnja”, od Centra kulture i mladih gdje se prvi put susreo sa pozorištem, gdje je bilo i prvo Dječije pozorište, do Kamernog teatra, gdje je odigrao prvu profesionalnu ulogu 8. novembra 1968. godine. Sve to će uraditi govoreći tekst iz predstave “Glumac … je glumac …je glumac”.

Osim toga, Sokolović danas ima nastup u Narodnom pozorištu Mostar, u Ateljeu Figure u četvrtak će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha A. Sokolovića, a u petak i subotu na sceni Centra kulture i mladih bit će izvedene predstave “CABAres,CABArei” i “Međuigre 0-24”.

izvorKomentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor