page contents

“Živjela italijanska Dalmacija”: Predsjednik evropskog parlamenta svojom izjavom razbjesnio Hrvate

Avatar novinar | Februar 11, 2019


 Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine – rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani u Basovizu, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja.

On je na svom nalogu na Tviteru objavio da osjeća moralnu dužnost da dođe na komemoraciju povodom Dana sjećanja na žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Na Fejsbuku je u isto vrijeme objavio video postavljanja vijenaca u Monrupuinu.

– Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Italijanima. Ubijenim od strane onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli da spuste našu trobojku – objavio je Tajani.

On je na komemoraciji održao govor u kom je rekao da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana.

– Kao Italijan, kao patriota, kao predsjednik Evropskog parlamenta, učiniću sve što je u mojoj moći da bih osigurao da Brisel ne prestane da rasvjetljava ono što se dogodilo u ovom dijelu Italije. Tokom sljedećeg zasjedanja Evropskog parlamenta, podsjetiću na tragediju u ovim krajevima -dodao je predsjednik Evropskog parlamenta.

– Živio Trst, živela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine – rekao je Tajani, navodi hrvatski Indeks.

Slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon odmah je reagovala na govor i poslala pismo predsjedniku Evropskog parlamenta, prenosi Sputnik.

U pismu upozorava na upotrebu jezika historijskog revizionizma i napominje da si ga Antonio Tajani kao predsjednik EP-a nikada ne bi smio dopustiti.Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite odgovor